Dry Needling

U kunt bij Acupunctuur Emmeloord terecht voor Dry Needling. Dry Needling is een naaldtechniek die wordt toepast bij het behandelen van spierknopen ook wel triggerpoints genoemd.

Wat is een triggerpoint
Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier, een spierknoop. Deze punten kunnen veel pijnklachten veroorzaken op verschillende plekken in het lichaam en vaak met uitstralende pijn. Door middel van een speciale techniek worden de triggerpoints in de spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Een triggerpoint kan op veel verschillende manieren veroorzaakt worden.

Hoe werkt Dry Needling
Door middel van een speciale techniek worden triggerpoints in spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Het is een behandeling waarbij een acupunctuurnaald wordt ingebracht op specifieke plaatsen (triggerpoints). Dit is een ‘droge’ naald. Er wordt dus geen vloeistof ingebracht. Het behandelen van spierknopen met Dry Needling is een gevoelige, maar zeer adequate behandelvorm.

Herken zelf een triggerpoint

  • Pijn en stijfheid lokaal in een spier.
  • Uitstralende pijn. Vaak naar het hoofd (hoofpijnklachten), armen, benen.
  • Het lichaamsdeel kan minder mobiel en/of minder krachtig zijn dan bijvoorbeeld de andere zijde.
  • Het betreffende lichaamsdeel kan gaan tintelen bij stimulatie of overbelasting van de spier.
  • Vegetatieve reacties komen soms ook voor. Reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien of koude handen. Dit kan uiteraard ook een andere oorzaak hebben.

Verschil acupunctuur en Dry Needling
Voor de buitenstaander lijkt Dry Needling veel op Acupunctuur. De naalden zijn echter bijna de enige overeenkomst. Waar bij Acupunctuur in energiebanen wordt geprikt, gaat bij Dry Needling een zeer dunne naald direct in een zogeheten triggerpoint (in de spier). Acupunctuur is nagenoeg pijnloos en dat is Dry Needling niet. De Ah-shi punten(pijnpunten) bij acupunctuur zou je kunnen vergelijken met de triggerpoint punten, deze kunnen op dezelfde locatie zitten, maar verschilt ook nogal eens. Bij Dry Needling wordt vaak alleen naar de symptomen gekeken, bij Acupunctuur ook naar de oorzaak van deze klachten. Een uitgebreide anamnese bij de behandeling van Dry Needling is vaak niet nodig tenzij er een combinatie tussen Acupuntuur en Dry Needling plaatsvindt.

Combinatie acupuncturist/fysiotherapeut
Dry Needling bij pijnklachten kan met name zeer effectief zijn indien het wordt ondersteund door acupunctuur. Dry Needling is een behandelmethode die kan worden toegepast door een acupuncturist of fysiotherapeut. Mijn voorkeur heeft dan ook combinatie. Een fysiotherapeut beschikt over de juiste anatomische kennis (dus waar de spieren precies liggen) en heeft voldoende kennis van het bewegingsapparaat. Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt tevens uw algemene conditie. De Dry Needling wordt gedaan op een verantwoorde en veilige manier. Er kan gekeken worden naar eventueel andere oorzaken en kan beter ingeschat worden of deze behandeling voor u geschikt/verantwoord is. Wanneer u bijvoorbeeld weinig energie heeft kan een behandeling met triggerpoint ervoor zorgen dat u helemaal geen energie overhoudt. Gekeken wordt dan naar een ander behandeling om u pijnklachten op te lossen en u energie te verbeteren.

Voor een behandeling met Dry Needling bent u bij Acupunctuur Emmeloord aan het juiste adres. Voor het vragen of het maken van een afspraak klikt u hier.

Acupunctuur Emmeloord hanteert speciale tarieven voor behandeling alleen met Dry Needling.