Slaapproblemen

Lekker en ongehinderd kunnen slapen, het lijkt zo vanzelfsprekend. Voor veel mensen is slapen geen vanzelfsprekendheid. Voor hen is slapen een probleem. Slaapproblemen zijn ingrijpend. Een tekort aan slaap heeft direct invloed op ons welzijn en op ons gedrag. En uiteindelijk ook op onze gezondheid.

De term slapeloosheid (insomnia) wordt gebruikt als er sprake is van structureel, langdurig tekort aan nachtelijke slaap. De meest voorkomende slaapproblemen zijn moeite hebben met inslapen en/of doorslapen en te vroeg wakker worden.

Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen, piekeren of oververmoeidheid. Maar ook pijn, alcoholgebruik of ’s avonds te lang actief blijven kunnen het slaapritme verstoren. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, verminderde weerstand. Dit heeft allemaal nadelige gevolgen op uw gezondheid. De verleiding is groot om slaapmiddelen te gebruiken. Die lijken de oplossing, maar hiermee worden de problemen niet opgelost, met alle bijwerkingen van dien.

yin-25071_1280

In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme en daarmee onze natuurlijke energiebalans. Deze balans wordt gevormd door yin (rust) en yang (actie). In het yin-yang symbool is te zien dat deze energieën vloeiend in elkaar overgaan. Van nature zit ons ritme ook zo in elkaar: we staan op en worden actief. Naarmate de dag vordert, worden we rustiger. Zo bereiden we ons voor op de nachtrust. In ons drukke bestaan raakt dit ritme makkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt de energiebalans hersteld. Het tekort aan yin wordt aangevuld of het teveel aan yang afgevoerd. Zo komt het natuurlijke ritme weer in balans. Daarnaast zal er tijdens een behandeling gepraat worden over leef-, eet- en slaapgewoontes. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht.

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken neem dan contact op met de praktijk.